Foto’s jeugdschaatsen 2015

Groep 1: Karin Voschezang

image006

Ik ben Karin Voschezang en geef les aan de jongste groep. Dit doe ik niet alleen, ik heb de afgelopen jaren hulp gehad van Rianna Groot.

Als de kinderen bij ons komen hebben ze nog niet eerder schaatsles gehad. Vaak hebben ze zelfs nog nooit op schaatsen gestaan.

Wij leren ze recht op de schaatsen staan en doen balansoefeningen, schaatsen onder een ‘bruggetje’ door, slalom, enz.

Wij wisselen de schaatsoefeningen af met spel, zoals bijvoorbeeld tikkertje. Dit vinden de kinderen erg leuk, ze verzinnen zelf allemaal variaties.

Tijdens de spelvormen vergeten de kinderen dat ze schaatsen aan hebben maar ze leren toch wendbaar te zijn op de schaatsen.

De eerste lessen plannen we meer spelletjes in, maar naarmate ze beter kunnen schaatsen laten we ze ook een grote ronde schaatsen.

De eerste keren gaat dat nog langzaam maar dat veranderd snel.

De meeste kinderen leren best snel schaatsen. De een heeft het sneller door als de ander, maar vooral in de 4e les gaan ze met sprongen vooruit, alsof ze opeens door hebben hoe het moet.

Na 9 lessen gaan we diploma schaatsen. De kinderen doen dan de start- en remproef en een slalombaan, de laatste les moeten ze rondjes schaatsen. Dit vinden ze prachtig. Ze vragen steeds ‘ hoeveel rondjes heb ik al?’ en weg zijn ze weer. En ze zijn erg trots op hun behaalde resultaat, ieder op zijn/haar eigen niveau. Ik vind het fijn om te zien hoeveel plezier ze hebben.

Groep 2: Kees Jan Veldboer met assistent(e)

image001

Groep 3: Marinka Bakker

image005

Ik ben Marinka Bakker en geef les aan de derde groep. Kinderen die bij mij in de groep komen hebben al eerder schaatsles gehad of kunnen van zichzelf al een beetje schaatsen. Bij mij krijgen ze les op ons eigen stukje met pionnen en gaan ze met een opdracht een grote ronde op pad.

Tijdens de lessen werk ik zowel aan het rechte stuk als de bocht, maar leg ik de kinderen ook techniek uit en leren ze zo een aantal hoofdelementen van het schaatsen.

Plezier staat bij mij voorop en dit element probeer ik de kinderen dan ook echt mee te geven! Dit doe ik door de opdrachten te verpakken in fantasie, focus op iets anders tijdens het schaatsen of door middel van spel.

Hetgeen waar ik het meest van geniet tijdens het lesgeven is dat je de kinderen ziet groeien en dat ze trots zijn op elke stap die ze maken. Ieder kind doet het op zijn eigen niveau en daar probeer ik dan ook rekening mee te houden in de les zodat ieder kind blij het ijs op komt en ook blij weer naar huis gaat.

De laatste twee lessen staan in het teken van diploma schaatsen, hier kunnen de kinderen laten zien wat ze geleerd hebben en zijn ze onwijs trots op wat ze kunnen.

Groep 4: Willem Zwaan

image002

Ik ben Willem Zwaan en met heel veel plezier geef ik al redelijk lang schaatsles aan de kinderen die via onze gezellige ijsclub willen leren schaatsen. Ik geef les aan kinderen die al 1 of 2 winters bij ons lessen hebben gehad. Het aller belangrijkste vind ik dat de kinderen het leuk vinden om elke zaterdagmorgen weer naar de ijsbaan te komen: als dat het geval is, komt de rest van zelf wel. Wij proberen van de kinderen geen topsporters te maken; het kunnen schaatsen en daar plezier aan beleven is het belangrijks. Uiteraard doen we ook ons best om de kinderen ook een goede techniek aan te leren, maar het plezier staat voorop!!

Groep 5: Jan Leegwater,

image003

En dan, na 3 of 4 jaar lessen, komen jullie bij mij, Jan Leegwater, in de 5e groep.

Wij gaan ons in deze lessen helemaal richten op het rustig schaatsen, glijden op 1 been en ook alvast pootje over , zodat je aan het einde van de lessen, met 2 handjes op je rug, rustig een rondje kunt schaatsen, pootje over in de bochten en niet moe worden.

We „vliegen”, hinkelen, draaien, starten en remmen. Want om voor je diploma een snelle tijd neer te zetten is het belangrijk dat je kunt starten. Schaatsen goed, wegspringen, 3 „stappen” en dan glijden. Hard remmen en meteen weer omkeren.

Door alle oefeningen die we doen heb je het bijna niet door maar aan het einde lukt het altijd iedereen.

Uiteraard doen we nog van alles meer om je techniek te optimaliseren en met zo weinig mogelijk inspanning mooi te kunnen schaatsen

Aan het einde van de les besluiten we deze altijd met een estafette tegen groep 6, de groep van Jelte.

Alles wat we geleerd hebben wordt vergeten, maar snel dat het gaat, en soms lukt het zelfs om te winnen van de andere groep, waarna we nog een rustig rondje kunnen rijden om lekker af te koelen en dan is een uur al weer zomaar om.

Groep 6: Jelte Visser

image004

Mag ik mij even voorstellen. Mijn naam is Jelte Visser.

Ik geef al jaren les aan kinderen die in de hoogste klassen zitten van de basisschool.

In mijn schaatslessen herhalen we wat ze de afgelopen jaren al hebben geleerd, maar ik probeer meer op snelheid les te geven zonder daarbij de techniek te verwaarlozen. Gewoon lekker schaatsen met een wedstrijdelement erin of een uitdaging in de techniek.

De lessen beginnen altijd met het losmaken van spieren en oefeningen om het evenwichtsgevoel te verbeteren.